Další čtyři známé společnosti odstupují od Libry – Jde o její konec?

0

Pouze koncem minulého týdne se s projektem Libra rozhodla ukončit spolupráci společnost PayPal. I když šlo pouze o jednu společnost, ihned se začalo hovořit o dopadu na tento projekt. Tam však špatné zprávy pro Libru ani zdaleka neskončily. Neuběhl ani týden a od projektu odstupují další čtyři významné společnosti. Jde o začátek konce pro stablecoin od Facebooku?

Známé společnosti se otočily k Libře zády

Poté, co se PayPal rozhodl sledovat Libru pouze z dálky, udělaly podobný krok i společnosti Visa, eBay, Mastercard a Stripe. Důvody, proč se takto rozhodly, jsou různé, avšak většina z nich se točí zejména kolem problémů s legislativou a nejasnými regulacemi. Dokud tedy Libra tyto problémy nevyřeší, je velmi málo pravděpodobné, že by se jakákoliv společnost vrátila do projektu zpět.

„Nadále budeme projekt Libra pozorovat a budeme vyhodnocovat, jak se umí přizpůsobit regulacím. Stále věříme nejen v potenciál Libry, ale také v blockchain, který by mohl v této formě pomoci zejména chudším zemím a ekonomikám.“

Tak znělo například oficiální stanovisko společnosti Visa. Velmi podobně se vyjádřil i mluvčí pro společnost Stripe:

„Stále podporujeme myšlenku, kterou Libra zastává, a určitě nevylučujeme spolupráci v pozdějším stadiu vývoje tohoto projektu.“

Kdo zachrání Libru?

Po odstoupení všech zmíněných společností od Libry zůstaly už pouze dvě společnosti, které jsou zaměřeny na platby a mají vlastní platební systémy. Jde o PayU a Mercadopago. Právě reakce od nich bude velmi důležitá, protože pokud by se rozhodly odstoupit i tyto dvě společnosti, Libra by se mohla dostat do výrazných problémů.

Na druhou stranu je třeba říci, že pokud právě teď tyto projekty zůstanou a Libra bude schopná vyřešit problémy s regulacemi, právě PayU a Mercadopago by mohly z toho nejvíce profitovat. Prozatím však platí, že aby se tak stalo, bude muset Libra překonat množství překážek.

Závěr

Od oficiálního zveřejnění projektu Libra neuběhly ani čtyři měsíce, avšak již nyní můžeme říci, že to tento projekt bude mít mnohem náročnější, než se na první pohled zdálo. Ztratit pět tak výrazných spoluprací v průběhu týdne určitě zanechá ránu nejen na Libře, ale také na potenciálních zákaznících. Jak se s touto situací Libra vypořádá, budeme určitě sledovat i v budoucnu.

Co číst dál?

Streamer 7 dní natáčal svoj kameň – Už na tom zarába

Zdroj:
cnbc.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno